Tussenjaar: een break of een boost?

Waar denk jij aan bij ‘een tussenjaar’?

Vrijwel iedereen denkt aan: reizen, werken. Daarna komt vrijwilligerswerk. En veel ouders denken aan gamen, netflix en feestjes. 

Wist je dat 17% van de jongeren kiest bewust kiest voor een tussenjaar na het eindexamen, en dat 32% van de studiestarters noodgedwongen in tussenjaar belandt, omdat zij zijn gestopt met hun studie omdat het niet was wat zij ervan hadden verwacht? 

Een tussenjaar alleen zien als een break, tussen je middelbare school of MBO en je vervolgopleiding, daarmee doe je jezelf echt tekort. Natuurlijk is het fijn om te reizen. Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen, je werkt aan je zelfredzaamheid. Maar je studiekeuze vindt je niet op het strand in Thailand. Er is nog zoveel meer mogelijk! 

Zie een tussenjaar als een boost voor je zelfkennis, zelfvertrouwen, een jaar om te groeien en jezelf te ontwikkelen, om nieuwe dingen te leren en nieuwe mensen te ontmoeten én om aan de slag te gaan met je keuze voor de toekomst. Onder begeleiding, in een programma. Dat kan natuurlijk ook prima gecombineerd worden met reizen, werken, vrijwilligerswerk, gamen, netflix en feestjes. 

Volg een tussenjaarprogramma in Nederland waarin je je persoonlijk ontwikkelt en aan de slag gaat met je studiekeuze. Dan wordt het een waardevol tussenjaar om nooit te vergeten. Een groter cadeau kun je jezelf niet geven. 

Op de Onderwijsbeurs Zuid in Veldhoven (30 september en 1 oktober 2022), Onderwijsbeurs NoordOost (7 en 8 oktober 2022) en Onderwijsbeurs Midden (25 en 26 november 2022) gaf ik de presentatieTussenjaar: een break of een boost?’ met daarin onder meer tips van jongeren die een tussenjaar hebben (gehad), ervaringen van ouders, en een stappenplan om tot een plan te komen.

Een tussenjaar nemen kan een spannend besluit zijn. Veel jongeren en hun ouders hebben het idee dat een tussenjaar een jaar stilstaan is. De sneltrein van het leven, van je toekomst die vertrekt, en jij mist die trein. Maar wanneer je je tussenjaar nuttig invult, is juist het tegenovergestelde het geval. 

Wij zien dat 82% van de jongeren die na het volgen van ons programma in 4 jaar tijd hun HBO Bachelor behalen. Landelijk is dit 34%. Na 7 jaar heeft 68% zijn bachelor behaald. Dus door een jaar bewust aan jezelf te werken en daarna vanuit zelfkennis, zelfbewust een studiekeuze maken geeft focus en motivatie. Vanuit 'vertragen' ben je kennelijk in staat om te 'versnellen’ 

Een advies van ons uit: ga je tussenjaar in met een duidelijk plan, een duidelijke focus. Waarom wil je een tussenjaar? Wat wil je eruit halen? Wanneer is jouw tussenjaar een succes geweest? 

Wanneer je dat helder hebt, kun je de volgende stap zetten: besluiten dat je een tussenjaar neemt (of niet). Dan ga je je plan concreet maken: waar sta je nu, waar wil je over een jaar staan, wat is ervoor nodig om daar te komen; heb je hulp nodig. Om vervolgens te starten met je voorbereidingen. 

Tussenjaarprogramma's bieden goede begeleiding en faciliteiten en zorgen ervoor dat jij je kunt ontwikkelen en groeien. Daar hangt ook een prijskaartje aan. In tegenstelling tot meeste opleidingen in Nederland, worden deze programma's niet bekostigd. Wanneer je weet wat je wilt doen in je tussenjaar, dan start jouw voorbereiding ook door te gaan werken, sparen, start een crowdfunding, vraag sponsoren. Er is onwijs veel mogelijk, en op dit moment is er voldoende werk. Ga ervoor: je gaat er geen spijt van krijgen. Met een goed plan wordt jouw tussenjaar een boost voor jouw toekomst!