Studiekeuze? Leer bewuste keuzes te maken!

Bram Jongejan startte na zijn vwo-eindexamen met de opleiding werktuigbouwkunde, maar merkte dat zijn hart daar niet lag. Waar wel? Dat ontdekte hij na een intensief tussenjaarprogramma gericht op zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij is nu derdejaars student Communication & Multimedia Design aan de HAN in Arnhem. 

 

Bram Jongejan vond het lastig om te kiezen uit het grote aanbod opleidingen. ‘Ik was goed in wiskunde en natuurkunde op het vwo. Werktuigbouwkunde bleek veel te technisch voor mij. Via mijn moeder ontdekte ik The Coaching Company. Nu ben ik helemaal op mijn plek op de hbo-opleiding Communication & Multimedia Design aan de HAN.’ Twintig weken lang, drie dagen per week, volgde Bram Jongejan het programma. Hij ontdekte wat hij leuk vindt en wat zijn sterke kanten én valkuilen zijn. ‘Dat zorgde er niet alleen voor dat ik een weloverwogen keuze kon maken voor mijn vervolgstudie. Ook mijn zelfvertrouwen groeide.

 

Ellen Kuipers is eigenaar van The Coaching Company in Arnhem. Ze helpt jongeren om hun kernwaarden te ontdekken, zodat ze veel bewuster en betere toekomstkeuzes maken. ‘We doen veel verschillende opdrachten, workshops en activiteiten met jongeren. Zo huren we soms een bokscoach in. Boksen werkt goed als metafoor voor communiceren. Kijk je de kat uit de boom of ga je meteen vol het gevecht in?’

 

Lol in presenteren 

Bram Jongejan werkte met een groep jongeren toe naar de organisatie van een festival. ‘Ik ontdekte onder andere dat ik vormgeven leuk vind en dat ik lol heb in presenteren. Dat gaf de doorslag voor Communication & Multimedia Design.’ Laatst moest de student voor zijn opleiding mensen interviewen. ‘Wat is het ergste dat me kan gebeuren?’, dacht ik. En ik ging er open in. Het ging prima! Deze opleiding past écht bij mij. Er gaat ineens een soort licht branden. Twijfelen over je keuzes is niet fijn. Ik weet dat ik nu over vaardigheden beschik, waaruit ik kan putten als ik weer voor een grote keuze sta.’ Meer weten? Kijk voor Communication & Multimedia Design (CMD) op www. han.nl en voor The Coaching Company op www.thecoachingcompany.nl.

 

Bron: artikel verschenen in De Gelderlander d.d. 23 oktober 2021. 

Zie website van Tech Gelderland: https://www.techgelderland.nl/tech-gelderland-in-het-nieuws/  

Zoals je kunt lezen in het verhaal van Bram is het van belang te weten wat je écht belangrijk vindt in het leven: je kernwaarden. Keuzes de je hierop baseert zijn altijd keuzes die bij je passen, keuzes waar je geen spijt van krijgt. 

 

Tijdens het programma ontdek je je talenten, kwaliteiten en je kernwaarden. Uiteraard kom je in het proces ook jezelf tegen. 

Bij Persoonlijk Leiderschap staan zelfinzicht en het ontdekken van stimulerende en bevorderende gewoontes centraal. Bij Creatief Leiderschap ga je deze inzichten toepassen in de praktijk. Je gaat een event organiseren, een pressure cooker waarin je alles kunt gaan toepassen. En uiteraard verval je gemakkelijk in oude gewoontes, tijdens het samenwerken is het de uitdaging je bewust te blijven van dat wat je denkt en doet, het eens anders te gaan doen. Daarnaast is het de plek waar je nog meer nieuwe kanten van jezelf gaat ontdekken: waar krijg je energie van, waar juist niet van, wat vindt je nog meer interessant of juist niet, wat voor rol neem jij aan in samenwerking met anderen en is dat wat je wilt? Ook leer je allerlei praktische vaardigheden die jou in de toekomst helpen, in studie én in werk. Bij Effectief Leiderschap vertaal je de inzichten en ervaringen uit Persoonlijk en Creatief Leiderschap naar je dagelijks leven, je studiekeuze én ga je concrete stappen zetten naar je toekomst toe.