Schrijven? Geen kunst.

Tell Your Story

Journalist en schrijver Marcel Rözer (61) schreef zes boeken (zie www.puntjes-op-de-o.nl rel+"nofollow"), maar kom hem niet aan met ‘inspiratie’. Of met ingewikkelde zinnen of woorden waarvan je de betekenis op moet zoeken in een woordenboek. ‘Schrijven is een voorzichtig onderzoek naar jezelf en iedereen kan het. Je moet er alleen even voor gaan zitten.’

In ons programma onderdeel Tell Your Story (TYS) begeleidt Marcel Rözer mensen van alle leeftijden bij het schrijven van hun verhaal. Of dat nu een dagboekachtig verslag is, of een boek met foto’s en teksten over de hoofdpersoon. Of het nu gaat om een ‘boekje voor later’ of over een roman die misschien wel de boekwinkels kan halen. De eerste instap kent een lage drempel en geeft antwoord op een aantal eenvoudige vragen. Wat wil je vertellen? En wie is jouw publiek? 

In Young Tell Your Story (Young TYS) bij de Tussenjaar programma's van The Coaching Company begeleidt Marcel jonge mensen die in de meeste gevallen niet heel graag lezen of schrijven. Aan de hand van vragen kunnen jongeren hun verhaal vertellen. En als zij dat niet willen of daaraan toe zijn, kunnen ze een eigen vorm kiezen die past bij hun interesses. Een strip, het script voor een film, gedichten, een briefwisseling… Het kan allemaal.

De kern waar het allemaal om draait is het verwoorden van gevoelens die iedereen lastig vindt. Bij de taal van de liefde gaat het nog wel, maar zodra het over verdriet, nare ervaringen of een moeilijke familieverhouding gaat, schieten woorden tekort. Juist daar waar ze het meest kunnen helen. Young TYS richt zich met name op jong-volwassenen, zij die zich in deze ingewikkelde en snelle tijden zorgen maken over hun toekomst en hun keuzes. Rözer neemt zijn studenten bij de hand en zorgt ervoor dat iedereen die dat wil een eindproduct krijgt waar hij, zij of hen trots op is. Tell Your Story is in alle gevallen een zoektocht naar het eigen verhaal en de eigen stem.

Bij het schrijven van een boek kom je altijd jezelf tegen. Niet alleen qua inhoud, maar ook qua gedrag en het verhaal dat je altijd jezelf vertelt. Met gedrag gaat het bijvoorbeeld over planning, wanneer plan je momenten in om te schrijven, houd je je aan de deadline. Het zou zonde zijn wanneer je hard hebt gewerkt maar je de deadline mist waardoor het niet op tijd bij de drukker is. Stel je de momenten om te schrijven uit? Waarom? Komt dit omdat je niet goed weet waar te beginnen? Waarom vraag je daar dan geen hulp bij? Met het verhaal dat je altijd jezelf verteld bedoelen we het stemmetje in je hoofd die bijvoorbeeld zegt ‘dat wat je nu hebt geschreven is echt nog niet goed genoeg, dus je kunt het nog niet inleveren’, of 'het zal wel weer rammelen van de taalfouten want ik ben dyslectisch, dus laat maar zitten', 'ik heb nooit iets interessants te vertellen, dus ik schrijf geen boek', ‘dit kan ik niet’. 

Kortom: Tell Your Story geeft volop aanleiding om de uitdaging en confrontatie met jezelf aan te gaan! 

 

Als trainer en coach durf ik te stellen: iedereen kan schrijven. Tijdens de van de workshops van Marcel zit ik regelmatig geboeid te luisteren naar wat iemand zojuist heeft opgeschreven en word ik helemaal in zijn of haar wereld meegezogen, vaak ook ben ik tot tranen geroerd. Een ontzettend mooi en waardevol onderdeel in ons ★★★ | half jaar programma en ★★| 3 maanden programma!