“doordat ik mezelf beter ken, kan ik beter keuzes maken”

Hoe kies je een studie die bij je past?

Een vraag die elk jaar weer vele jongeren bezighoudt. Wist je dat zo'n 70% van de eindexamenkandidaten twijfels heeft over zijn/haar studiekeuze? En wist je dat meer dan 30% van de jongeren stopt in het eerste jaar van de opleiding? 

Kiezen uit 1841 studies, hoe dan? Bij The Coaching Company ga je aan de slag met je studiekeuze door eerst stil te staan bij wie jij bent, bij je talenten en kwaliteiten en bij wat jij belangrijk vindt in het leven. Je doet nieuwe inzichten op tijdens de trainingsdagen, dankzij de opdrachten en door de uitdagingen en unieke ervaringen die we voor jou in petto hebben. Zo kom jij als vanzelf tot je keuze voor de toekomst. 

Door ook aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling kom je tot een meer intrinsieke keuze, een keuze die echt bij je past en je kunt dan ook goed motiveren waarom dit zo is. Dit leidt er toe dat jij:

  • weet hoe jij jouw leven betekenis geeft;
  • met plezier meer uit het leven haalt;
  • zelfbewust de vervolgstap zet;
  • een hogere motivatie hebt om de studie succesvol af te ronden;
  • betere studieresultaten zult halen.

Lees verderop meer over onze aanpak en filosofie.

Hoe weet ik of dit tussenjaarprogramma iets voor mij is?

Het antwoord op de vraag ‘Hoe kies ik een studie die bij me past?’ die ga je beantwoorden tijdens het programma. Maar hoe weet je nu of ons programma ook is wat jij zoekt of nodig hebt? Het is een investering in jezelf, en dan is het belangrijk om van tevoren te bepalen of het voor jou ook waardevol zou kunnen zijn. Dát kun je ontdekken tijdens de intakedag!


De intakedag is ontworpen door oud-deelnemers, zij hebben allerlei oefeningen, opdrachten en mini-workshops uit het programma geselecteerd die jou een zo compleet mogelijke ervaring bieden waardoor jij een duidelijk beeld krijgt van wat je kunt verwachten wanneer je zou besluiten mee te doen. Ook hebben zij ervoor gezorgd dat je aan het einde van deze dag ook alvast iets hebt geleerd over jezelf. Tijdens de intakedag ervaar je dus wat we zoal doen tijdens het programma: je maakt kennis met onze trainers en coaches, met onze werkwijze, met oud-deelnemers én met je toekomstige klasgenoten. En je ontdekt of ons programma bij je past of niet. Aan het einde van de dag heb je sowieso een leuke dag gehad, plezier gehad én iets geleerd over jezelf. Na deze dag bepaal je of je wilt deelnemen of niet, zodat wij een stoel voor je vrij kunnen houden. 


Wanneer je je aanmeldt voor de intakedag zit je nog nergens aan vast, er zijn ook geen kosten verbonden aan deze dag. De intakedag is onderdeel van ons aanmeldproces, iets wat we zorgvuldig willen doen omdat we weten hoe belangrijk het is dat je bewust in ons avontuur stapt. Je haalt er namelijk uit wat je erin stopt, maar dan moet je natuurlijk wel eerst weten waar je aan gaat beginnen. De dag is dus vrijblijvend, maar wanneer je je aanmeldt verwachten we natuurlijk dat je komt. We moeten voor deze dag dingen voorbereiden én we houden op deze dag speciaal voor jou een stoel vrij. Mocht je onverhoopt toch niet kunnen, meld je dan af zodat een andere jongere plaats kan nemen op jouw stoel. Wel zo fijn voor iedereen. 

Wat voor studie past bij mij?

Het model van introspectie laat zien hoe jij bij ons in 4 stappen tot je studiekeuze gaat komen: door te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je belangrijk vindt in het leven, werk je toe naar het antwoord op de vraag ‘wat wil ik?’. Daarmee leg je een fundament voor jezelf zodat je keuzes gaat maken die écht bij je passen, niet alleen met betrekking tot je studiekeuze. Dan ga je vrijuit alle mogelijkheden onderzoeken, waarna je je keuze maakt. De vierde stap zet je zelf tijdens de beginfase van de nieuwe stap die je in de toekomst hebt gezet. Je ervaart of deze keuze ook echt bij je past, en je kunt dan ook duidelijk motiveren waarom (of waarom niet). En wanneer dat niet zo blijkt te zijn, dan weet je ook meteen waarom het niet passend is en wat je dan wel wilt. Wanneer je je keuzeproces zorgvuldig aanpakt is de kans zeer groot dat je een succesvolle keuze maakt, dat je iets kiest dat écht bij je past. 

Doordat we al onze oud-deelnemers in de tijd volgen, weten we dat deze aanpak werkt, en dat het programma dat wij bieden bijdraagt aan persoonlijke groei op het gebeid van zelfkennis en zelfvertrouwen zodat je zelfbewust succesvol kiest. 
 

Vaak slaan we stap 1 in het studiekeuze proces over, omdat dit voelt als stilstaan: je wilt graag in actie komen, iets doen, de rust en ruimte pakken om stil te staan bij wie je bent om van daaruit een keuze te maken lijkt zonde van je tijd. Het liefste wil je zo snel mogelijk weten wat je wilt, dus je maakt een test die je een richting uitwijst, je luistert naar adviezen uit je omgeving, je kijkt naar andere ‘richtingaanwijzers’ zoals de vakken op school waar je goed in bent, en je bezoekt wat open dagen. Je bent concreet bezig en dat voelt goed. Je maakt je keuze, de tijd begint te dringen, iedereen maakt zijn keuze, mensen in je omgeving maken je bewust van de noodzaak om nu te kiezen dus je schrijft je in. Je hebt er voor je gevoel goed over nagedacht, en veel aan gedaan om tot die keuze te komen. Tijdens je studie ontdek je dat het niet is wat je ervan had verwacht. Maar wat dan wel? En je hebt weer dezelfde vragen: ‘hoe kies ik een studie die bij me past?, ‘welke studiekeuze past bij mij?’.

Zo'n 32% van de studenten stopt in het eerste jaar van de opleiding. En dat is niet zo gek wanneer je stap 1 in het keuzeproces hebt overgeslagen. Met stap 1 bouw je namelijk een stevig fundament voor je keuze door antwoord te vinden op de vragen ‘wie ben ik?’, ‘wat kan ik?’ en ‘wat wil ik?’. Door bij deze vragen bewust stil te staan, maak je niet alleen keuzes met je hoofd maar vooral ook keuzes met je hart.   

Ouders

We krijgen soms spontaan een mooie brief of lieve woorden van ouders, over hoe zij kijken naar het traject dat wij hun kind bieden en hoe zij de verandering bij hun kind hebben ervaren. Lees er meer over bij ervaringen!

Oud deelnemers

Sinds 2015 hebben we ruim 400 jongeren mogen verwelkomen. Van onze eerste lichting is 88% in 4 jaar afgestudeerd. Daar zijn wij onwijs trots op. We hebben oud-deelnemers gevraagd hun ervaringen van toen en nu te delen. Lees het hier.

Deelnemers

Nieuwsgierig naar wat deelnemers zeggen over dit programma? Deelnemers noemen het een achtbaan, een avontuur, een ervaring voor het leven. Lees de pagina met de ervaringen van deelnemers.