Tussenjaarbeurs

Leuk je gesproken te hebben op de tussenjaarbeurs! Speciaal voor jou dit cadeautje: gesprekskaarten om met elkaar in gesprek te gaan over je keuzemoment.

Keuzemoment

Jij staat nu voor een keuzemoment: ga ik studeren of neem ik toch een tussenjaar? Soms is de keuze gemakkelijk te maken, weet je wat je wilt en waarom. En soms is dit geen gemakkelijke keuze, omdat je zelf nog teveel twijfelt, of omdat er zoveel verschillende meningen zijn over wat je zou moeten doen, dat je hierdoor aan het twijfelen wordt gebracht en de keuze niet kunt of durft te maken. 

Wanneer je zelf nog veel twijfels en vragen hebt, is het fijn om daarover te praten. Hardop denkend en pratend, kom je steeds dichter bij het antwoord.

Ervaring heeft ons geleerd dat het gesprek over een belangrijk keuzemoment niet altijd vanzelf gaat. Goedbedoelde adviezen, tegengestelde meningen en emoties mengen zich in het gesprek. Daarom hebben we deze gesprekskaartjes voor jou. Door met je ouders/verzorgers in gesprek te gaan over dit keuzemoment, waarbij je bepaalde spelregels tijdens het vraaggesprek in acht neemt, kom je dichter bij je eigen gedachten en gevoel en wordt je uitgenodigd om uit te spreken wat je werkelijk denkt of voelt. En datzelfde geldt voor je ouders. 

Lees verder in het volgende tekstblok.

Vraaggesprek

De thema’s die aan bod komen geven je inzichten over hoe je keuzes maakt, welke eigenschappen en kwaliteiten je bezit die een plek zouden moeten hebben in je studie zodat je je verder kunt ontwikkelen in een richting die bij je past en die recht doet aan wie jij in de kern al bent. Ook gaan jullie in gesprek over hoe je elkaar kunt steunen en helpen in dit keuzeproces. Het doel is dat je aan het einde van het vraaggesprek elkaar beter begrijpt en een beeld hebt over wat wel en niet werkt in de aanpak van je zoektocht. Daarnaast is het een mooie oefening om ook in de toekomst samen nog vele mooie gesprekken te kunnen voeren, zonder dat daarbij emoties of tegengestelde zienswijzen in de weg staan, waarin er voldoende ruimte is voor iedereen om gedachten en gevoel onder woorden te brengen, waarbij er naar elkaar wordt geluisterd ‘met het hart’ in plaats van ‘met het hoofd’.

Aan de slag!

Klik op de link om de 2 pdf bestandjes te openen:

Lees de instructie en de tips goed door voor je gaat beginnen.

We wensen jullie een mooi gesprek & veel succes met het maken van je keuze! En bedenk je dat er met betrekking tot het maken van een keuze geen goed of fout is: welke keuze je ook maakt, zorg dat je erachter staat, dat het een keuze is die je zelf bewust maakt en waar je blij van wordt. Dan gaat het pad dat je gaat bewandelen je ook echt iets opleveren.